Tekneler Tarihine Genel Bir Bakış - Sava Yat Kiralama
tekneler nasıl batmaz
  • 4 Ekim 2022
  • Blog
  • by Sava Yat Kiralama

Tekneler Tarihine Dair Kısa Bilgiler

tekne-üretimi-ve-tarihi

Taş devrinden bu yana insanlar tekne kullanıyorlar. İlk tekneler örneğin ağaçtan oyulan kanolar,kütük sallar ve hayvan derilerinden yapılan kanolar ,kürekle hareket ettiriliyordu. İlk kez M.Ö 3000 yıllarında Eski Mısırlılar rüzgarın nimetlerinden yararlanmak adına yelken kullanmaya başladılar. Böylelikle hem deniz yolculuğu yapmanın daha kolay bir yolunu bulmuşlar ,hem de daha büyük tekneleri hareket ettirecek olan kuvveti ortaya çıkarmışlardır. Ama çok büyük gemilerin hareket edebilmesi için motorlara ihtiyacı vardır ve motorlar ancak son 200 yıldır kullanılmaya başlamıştır. Gemi motorlarının bir kısmı dizel yakıt ile çalışırken en büyük ve en hızlı gemilerde gaz ya da buhar tribünleri kullanılır.

Tekne Nasıl Yüzer?

tekneler nasıl yüzer
tekneler nasıl yüzer

Bir tekne suya bırakıldığında ,bırakıldığı suyu yanlara iterek  yani suyun yerini değiştirmektedir. Su da bu duruma kaldırma kuvveti ile cevap verir. Kaldırma kuvvetinin büyüklüğü ,yeri değiştirilen suyun ağırlığına bağlıdır. Bir nesnenin yüzebilmesi için bahsedilen suyun kaldırma kuvvetinin en azından o nesnenin ağırlığına eşit olmalıdır. Dolayısıyla bir nesnenin yerini değiştirdiği suyun miktarı, o nesnenin sahip olduğu şekle de bağlıdır.  Örneğin çamurdan yapılan bir top suya batarken, bu topa içi boş bir kase biçimi verilirse yüzer.  Çamurun biçimini değiştirerek onun yerini değiştirdiği su miktarını arttırmış olursunuz. Tekne yapımcılarının da yaptığı işte budur. Çelik bir levha batarken çelikten yapılmış bir gemi yüzmektedir.

Tekneler Nasıl Yön değiştirir?

Tekneler kıçlarına bağlı olan ve dümen yelpazesi adı verilen yassı, bıçak şeklindeki cisimlerin sağa sola döndürülmesiyle yön değiştirirler. Tekne giderken suyu yaran bir dümen  bir taraf döndürülünce , su da aynı tarafa akar. Akan suyun dümene uyguladığı kuvvet teknenin kıçının bir tarafa gitmesine ve teknenin pruvasının ters yöne dönmesine neden olur.