Ada Oluşumu Hakkında Bilgiler 1. Bölüm - Sava Yatçılık
ada
  • 15 Şubat 2020
  • Blog
  • by Sava Yat Kiralama

Ada Nedir?

ada

Bir ada, su ile çevrili bir kara cismidir. Kıtalar da su ile çevrilidir, ancak çok büyük oldukları için ada olarak kabul edilmezler. En küçük kıta olan Avustralya, en büyük ada olan Grönland’ın üç katından daha büyüktür.

Dünyada okyanusta, göllerde ve nehirlerde sayısız ada vardır. Büyüklük, iklim ve bunlarda yaşayan organizma türleri açısından büyük farklılıklar gösterirler.

Birçok ada bir dönüm kadardır. Bu küçük adalara genellikle adacık denir. Nehirlerdeki adalara bazen ait veya eyot denir. Diğer adalar çok daha büyüktür. Örneğin Grönland, yaklaşık 2.166.000 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır (836.000 mil kare).

ABD, Alaska eyaletindeki Aleutian Adaları gibi bazı adalar tüm yıl soğuk ve buzla kaplıdır. Tahiti gibi diğerleri ılık, tropikal sularda yatar. Güney Pasifik Okyanusu’ndaki Paskalya Adası gibi birçok ada, en yakın anakaraya binlerce kilometre uzaklıktadır. Ege Denizi’nde Kiklad olarak bilinen Yunan adaları gibi diğer adalar, takımadalar adı verilen yakın aralıklı gruplarda bulunur.

Birçok ada, üzerinde birkaç bitki veya hayvan bulunan çorak kayadan biraz daha fazlasıdır. Diğerleri dünyadaki en kalabalık yerlerdendir. Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Tokyo, Japonya’daki Honshu adasında bulunuyor. Başka bir adada, Manhattan, dünyanın finans başkenti New York’un yükselen gökdelenlerini bulundurmaktadır.

Ada Oluşumu

ada

Altı ana ada türü vardır: 1-Kıta Adaları  2-Gelgit Adaları 3-Bariyer Adaları 4-Okyanus Adaları 5-Mercan Adaları 6-Yapay Adaları

1-Kıta Adaları

pangea adası

Bu adalar bir zamanlar bir kıtaya bağlanmıştı. Hala da kıta sahanlığında bulunmaktadırlar. Bazıları Dünya’nın değişen kıtaları parçalanırken oluşmuştur. Bilim adamları milyonlarca yıl önce sadece büyük bir kıtanın olduğunu söylüyorlar. Bu süper kıta Pangea olarak adlandırılmıştır. Sonunda, yerkabuğunun yavaş hareketleri Pangea’yı birkaç parçaya ayırdı. Ayrılma meydana geldiğinde, bazı büyük toprak parçaları ayrıldı. Bu toprak parçaları ada haline geldi. Grönland ve Madagaskar bu tür kıta adalarıdır.

Deniz seviyesindeki değişiklikler nedeniyle diğer kıta adaları oluşmuştur. En son buzul döneminin zirvesinde, yaklaşık 18.000 yıl önce, buz Dünya’nın büyük bölümlerini kapladı. Su buzullara kilitlendi ve deniz seviyesi bugünkünden çok daha düşüktü. Buzullar erimeye başladığında deniz seviyesi yükseldi. Okyanus, bir zamanlar Avrupa anakarasının bir parçası olan Britanya Adaları gibi adalar oluşturarak alçakta yatan birçok bölgeye su bastı.

Bazı büyük kıta adaları ana kıta sahanlığından kırılır, ancak yine de kıta ile ilişkilidir. Bunlara mikrokontinantlar veya kıtasal kabuk parçaları denir. Zelanda, Avustralya’nın dışında, Yeni Zelanda’nın ada ülkesi hariç, neredeyse tamamen sualtında olan mikro bir kıtadır. Kıta adaları, bir zamanlar bir adayı anakaraya bağlayan bir toprak bağlantısının aşınması ve erozyonu yoluyla oluşabilir.

2-Gelgit Adaları

Adayı anakaraya bağlayan arazinin tamamen aşınmadığı, ancak gelgitin su altında olduğu bir tür kıta adasıdır. Fransa’nın ünlü Mont Saint-Michael adası, gelgit adasına bir örnektir.

3-Bariyer Adaları

Bu adalar dardır ve kıyı şeridine paralel uzanmaktadır. Bazıları kıta sahanlığının (kıta adaları) bir parçasıdır ve tortudan yapılmıştır. Kum, silt ve çakıl gibi. Bariyer adaları, milyarlarca minik mercan dış iskeletinden yapılan mercan adaları da olabilir. Bariyer adaları,  kıyıdan bir lagün veya sesle ayrılır. Bunlara bariyer adaları denir çünkü okyanus ile anakara arasında bariyer görevi görürler. Sahili, fırtına dalgaları ve rüzgarlarla doğrudan darbelere karşı korurlar. Bazı bariyer adaları, okyanus akıntıları kıyı şeridine paralel kum çubuklarında kum biriktirdiğinde oluşur. Sonunda kum barları adalar gibi suyun üzerinde yükselir. Nehirlerdeki ataklar veya adalar bu şekilde oluşur. Bu bariyer adalarını oluşturan aynı akımlar da onları yok edebilir veya aşındırabilir.

bariyer adaları

En son buzul çağında diğer bariyer adaları oluşmuştur. Buzullar eridikçe, deniz seviyesi kıyı kumullarının etrafında yükselmiş ve alçakta bulunan kumlu adaları oluşturmuştur. Amerika Birleşik Devletleri’nin güneydoğu kıyısındaki Dış Bankalar bu tür bariyer adalarıdır.

Yine de diğer bariyer adaları, Buz Devri buzullarının biriktirdiği malzemelerden oluşuyordu. Buzullar eridiğinde, peyzajdan oydukları kaya, toprak ve çakıl yığınlarını bıraktılar. Bu enkaz yığınlarına morain denir. Buzullar eridikten sonra kıyı boyunca sel meydana geldiği için, bu morainler su ile çevriliydi. Long Island, New York ve Nantucket, Massachusetts, buzul morainler tarafından oluşturulan bariyer adalarıdır.

4-Okyanus adaları

Volkanik adalar olarak da bilinen okyanus adaları okyanus tabanındaki volkanların patlamaları ile oluşur. Yükseklikleri ne olursa olsun, okyanus adalarına “yüksek adalar” da denir. Yüksek adalardan yüzlerce metre daha uzun olabilecek kıta ve mercan adalarına “alçak adalar” denir.

Volkanlar patlarken, sonunda suyun yüzeyini kırabilecek lav katmanları oluştururlar. Volkanların tepeleri suyun üstünde göründüğünde, bir ada oluşur. Yanardağ hala okyanus yüzeyinin altındayken buna bir dikiş sayısı denir.

okyanus adaları

Okyanus adaları farklı volkan türlerinden oluşabilir. Bir tip, tektonik bir plakanın diğerinin altına kaydığı batma bölgelerinde oluşur. Japonya’nın ada ülkesi dört tektonik plaka yerinde oturuyor. Bu levhalardan ikisi, batıdaki Avrasya levhası ve kuzeydeki Kuzey Amerika levhası kıta sahanlığı ile ilişkilidir. Diğer ikisi Filipin tabağı ve Pasifik tabağı okyanuslarıdır. Ağır okyanus plakaları (Pasifik ve Filipin), daha hafif Avrasya ve Kuzey Amerika plakalarının altına batmaktadır. Japonya’nın adaları dünyadaki en aktif volkanik bölgelerden biridir.

Tektonik plakalar birbirinden ayrıldığında okyanus adası oluşturabilen başka bir volkan türü oluşur. 1963’te Surtsey adası, volkanik bir patlama sırasında İzlanda yakınlarındaki Atlantik Okyanusu’nda sıcak lavlar döktüğünde doğdu. Volkan, Avrasya tektonik plakasının Kuzey Amerika plakasından ayrılmasının sonucuydu. Bu küçük ada, dünyanın en yeni doğal adalarından biridir.

Bir kıta “sıcak nokta” üzerinde kaydığı için başka bir okyanus adası türü oluşur. Sıcak nokta, Dünya kabuğunda, mantodaki malzemenin kabardığı veya hızla yükseldiği bir kırılmadır. Kabuk değişir, ancak altındaki sıcak nokta nispeten sabit kalır. Milyonlarca yıl boyunca, ABD Hawaii eyaletinin adalarını tek bir sıcak nokta oluşturdu. Hawaii’nin “Büyük Adası” hâlâ sıcak nokta üzerinde oturan iki volkan olan Mauna Loa ve Kilauea tarafından oluşturuluyor. En yeni Hawai adası Loihi de sıcak nokta üzerinde oturmaktadır.