Bir Başkadır Çanakkale - Sava Yat Kiralama Hizmetleri
  • 27 Haziran 2021
  • Blog
  • by Sava Yat Kiralama

Bir Başkadır Çanakkale . Kendisi bir ada olan Bozcaada’nın çevresinde bir çok küçük ada da bulunuyor. Tavşan, Kaşık, Yılan, Sıçancık gibi ilginç adları olan bu adalara yüzmek kendine güvenen yüzücüler için ayrı bir zevk. Adanın bu küçük adalarıyla birlikte yüzölçümü 42 kilometrekare.

Bağcılık ve tabii şarapçılık ile balıkçılık halkın başlıca işi. Deniz ürününün her türlüsünü bulabilirsiniz, ama özellikle kalamarının tadına bakmalısınız. Stafili, Zorba, Paşa, Murat, Kıyı gibi lokantalarda ada balıkçılarının ağlarına takılan balıkların en tazelerini ve Karasakız ile Vasilaki üzümlerinden yapılan yerli şarapları tadabilirsiniz. Balıkla şarap içmekten hoşlanmayanlar yemekte rakı içip, sofradan sonra deniz kenarında yaktıkları ateşin başında şarabın tadına bakabilirler.

Bir Başkadır Çanakkale

Ada bağcılığı son yıllarda sarsıntı geçiriyor, on yıldır yağışların azalması nedeniyle toprağın tuzlanması bağcılığı öldürüyor. Buna bir de bağları satın alan yazlıkçıların korumak isteseler bile bilmediklerinden bakamamaları ekleniyor. Tarih boyunca bağları ve şarapları ile bilinen adanın bağsız kalabileceği düşüncesi bile adanın yaşlılarını korkutuyor. Öyle ya kadim tarihteki paralarının üzerinde bile üzüm salkımı varmış Bozcaada’nın.

Bozcaada’nın antik çağdaki adı Tenedos’du. Bir çok egemenliği tanıdı, en son Lozan Antlaşması ile Türkiye topraklarına katıldı. Osmanlı dönemi eserlerinden Köprülü Mehmet Paşa ve Alaybey Camileri ile Venedik döneminden kalma kilise görülebilir. Doğuya bakan kayalık üzerindeki kaleye Eski Kale deniyor. Yeni Kale’nin kalıntıları da görülüyor.

Adanın hikayesi

Ada’nın yaz kış yakasını bırakmayan bir “belalısı” vardır. Rüzgar! Poyrazı, lodosu ve yaz günleri meltemi hiç durmadan eser dururlar nöbetleşe. Biri biterse öteki başlıyor demektir. Kış aylarında lodos bir çıktı mı bazen bir hafta sürdüğü oluyor ve adanın anakara ile bağlantısını kesiyor. Gemiler çalışmıyor, ada tam “ada” olduğunu o zaman hissediyor. Çünkü “ada” ayrılmışlığı, kopukluğu, yalnızbaşınalığı ifade ediyor biraz da.

Çevrenin tarihine çıplak gözle tanıklık etmek için en yüksek yer olan Göztepe’ye çıkacaksınız. Anadolu’nun kıyılarında Troia, Homeros’un büyük destanı ile ölümsüzleşen savaşın geçtiği topraklar. Kuzey yönünde bir başka büyük savaşa tanıklık etmiş Çanakkale Boğazı ve kıyıları, açıktan geçip giden yalnız gemiler. Biraz ötede komşu ada İmroz. Öte yanda biraz bulanık görüntüsüyle Yunanistan’ın Limni, Midilli adaları. Edremit Körfezi ve Kaz Dağı’nın yüceleri. Müthiş bir panorama!

ULAŞIM

Ezine yakınındaki Odunluk (Geyikli Yeni Yük Yeri) iskelesinden feribotla günde iki sefer yapılıyor. (Saat 10.00 ve 17.00’de.) İskeleye gitmek için Çanakkale – İzmir yolunu izleyerek Taştepe Köyü’ne geliyorsunuz. Buradan çimento fabrikası yoluna sapıp Geyikli’ye, oradan iki km. sonra da iskeleye ulaştyorsunuz. Çanakkale’den iskeleye otobüs de bulabilirsiniz. Yaz mevsiminde Çanakkale Seyahat İstanbul’dan iskeleye direkt otobüs seferi düzenliyor. (Rehber Bölüm Karayolu Ulaşımı’na bakınız.)

Adanın her yönünde güzel plajlar var. Rüzgar nereden eserse öte tarafında denize girilecek sakin ve güzel bir yer bulabiliyorsunuz. En büyük doğal plaj Ayazma, yanında Sulubahçe ve Habbeli koyları poyrazda; Tuzburnu, Çayır ve Ova kıyıları lodosta hizmetinize hazır.

26 Temmuz’da yapılan bağbozumu şenliği Ayazma Panayırı adada oturmaya devam eden yirmibeş kadar Rum için olduğu kadar dünyanın başka köşelerine göçmüş adalı Rumlar için de çok anlamlı. Amerika’dan, Avustralya’dan bile kalkıp gelenler oluyor. Tabii çoğu, Yunanistan’a göçen adanın eski yerlilerinden oluşuyor.